Startsida
SHIS logotyp
search

En del av

Stockholms stad

SHIS logotyp
search

Du som är ny i Sverige

Vi vill bidra till att skapa goda förutsättningar för dig som är ny i Sverige att etablera dig samhället. En genomgångsbostad hos oss är en bra början.

Målet är att du med råd och stöd av vår personal och Stockholms stads olika etableringsprogram snabbt ska komma ut i egen försörjning och få nyckeln till din egen bostad.


Här finns information och länkar till olika verksamheter som kan hjälpa dig med din etablering i samhället.


Arbetsförmedlingen är Sveriges största förmedlare av arbeten. Deras jobb är att föra samman den som söker jobb med dem som söker medarbetare. En viktig uppgift för Arbetsförmedlingen är också att hjälpa dem som står långt ifrån arbetsmarknaden.


Arbetslivsinriktad rehabilitering är en verksamhet som Arbetsförmedlingen bedriver i samarbete med Försäkringskassan. Målet är att fler människor med nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning eller ohälsa ska kunna börja arbeta igen.


I Arbetsförmedlingens etableringsprogram ingår att ge nyanlända rätt förutsättningar för att så snabbt som möjligt lära sig svenska, få jobb och klara sin egen försörjning. En del i detta arbete handlar om att fånga upp nyanlända som saknar de kunskaper som krävs på arbetsmarknaden och se till att de först och främst ägnar sig åt utbildning.

Arbetsförmedlingen på flera språk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arbetsförmedlingens etableringsprogram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Du som får försörjningsstöd blir inskriven hos Jobbtorg Stockholm. De ger dig stöd och coachar dig för att du ska hitta ett jobb eller utbildning. När din ansökan om försörjningsstöd är beviljad bokar din handläggare på stadsdelen ett möte för dig med en handläggare på Jobbtorg Stockholm.

 

Jobbtorg Stockholm har fler kontor i Stockholm. Du får en egen coach och tillsammans gör ni en plan som ska hjälpa dig att komma ut i arbete eller studier.

Jobbtorg Stockholm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

På utbildningen svenska för invandrare (SFI) får du lära dig att tala, skriva, läsa och förstå svenska. Du kan söka till SFI när som helst på året och du kan anmäla dig till en kurs som passar din studieväg och nivå. Utbildningen går att kombinera med arbete, praktik och andra kurser.

SFI Svenska för invandrare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Samhällsorientering är en gratis kurs om det svenska samhället. Kursen ger personer som är nya i Sverige kunskap om sina rättigheter och skyldigheter, svensk demokrati och hur samhället är organiserat.


Samhällsorientering är på deltagarnas modersmål eller annat språk de kan väl. Det är antingen arbetsförmedlingen eller hemkommunen som anmäler deltagaren till kursen.

Centrum för samhällsorientering - Ny i Stockholm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Andra språk

English (Engelska) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

العربية (Arabiska) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

ትግርኛ Tigrinja Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Soomaali (Somaliska) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Farsi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.