Startsida
SHIS logotyp
search

En del av

Stockholms stad

SHIS logotyp
search

Hur du tar hand om din ekonomi

För att du ska ha möjlighet att få en egen bostad måste du ha någon typ av inkomst och ha koll på din ekonomi för att undvika att du får skulder.

Dina inkomster kan komma från fler ställen. Du kan exempelvis få lön, pension, a-kassa, försörjningsstöd eller sjukpenning. Inkomsterna kan variera från månad till månad och de kan utbetalas vid olika tillfällen.


Om du har oregelbundna inkomster kan det vara svårt att planera din ekonomi. Då kan det dessutom vara svårt att undvika skulder om du får oplanerade utgifter.


För din egen trygghet och för att öka dina chanser att få en lägenhet på den ordinarie bostadsmarknaden är det bra att du har koll på dina inkomster och utgifter och att du kan göra en budget. Det är också bra att veta vilka rättigheter och skyldigheter du har om du exempelvis har köpt en vara som inte fungerar eller om du köpt något från internet som du ångrar.


Våra bostadsvägledare, boendestödjare (boende med stöd) och budget- och skuldrådgivare håller tematräffar inom ekonomi där du får möjlighet att öka dina kunskaper om:


  • olika typer av inkomster och utgifter
  • hur du kan planera kring din ekonomi och hur du gör en budget
  • skulder - hur de uppkommer och hur du kan ta kontroll över dem
  • rättigheter och skyldigheter vid köp på olika ställen
  • avtal
  • vad du ska göra när det blir fel eller när du ångrar ett köp

 

Här kan du se materialet vi använder i våra tematräffar om ekonomi:Om budget- och skuldrådgivning samt konsumentvägledning Öppnas i nytt fönster.