Startsida
SHIS logotyp
search

En del av

Stockholms stad

SHIS logotyp
search

Bostadsvägledning

Boendetiden hos SHIS Bostäder är begränsad. Under tiden du bor hos oss ska du aktivt söka bostad på den ordinarie bostadsmarknaden.

Att söka bostad

Att hitta ett förstahandskontrakt kan ta flera år. Det är bostadsbrist i hela Sverige och många söker bostad. Det gör att bostadsköerna i hela landet är långa. Därför är det viktigt att du börjar söka bostad i god tid. Genom att ställa dig i flera bostadsköer i olika kommuner ökar du chansen att få en lägenhet. Du kan få tips av SHIS personal om hur du hittar bostadsförmedlingar på webben.

 

Det är viktigt att du regelbundet uppdaterar dina uppgifter om din familjesituation eller om din inkomst ändras. Då ökar du chansen att få erbjudanden om en bostad. Se till att dina uppgifter är aktuella i alla bostadsköer där du är registrerad.

 

Det går ofta fortare att få en bostad genom att söka på andrahandsmarknaden. Du kan då stå kvar i Bostadsförmedlingens bostadskö utan att förlora din kötid. Det finns olika sidor på webben som är specialiserade på andrahandsuthyrningar. Fråga gärna SHIS personal om fler tips.

Registera dig och sök bostad på Blocket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Berätta för dina vänner, din arbetsgivare och dina kollegor att du letar efter en lägenhet. Använd ditt kontaktnät för att öka dina chanser att få tag på en bostad.

 

De flesta hyresvärdar godkänner inte hyresgäster som har skulder. Om du har skulder kan du nekas kontrakt även om du har en bra kötid hos bostadsförmedlingen. Därför är det viktigt att du har ordning på din ekonomi och att du sköter avbetalningarna på eventuella skulder.

Hur du tar hand om din ekonomi Öppnas i nytt fönster.

Behöver du hjälp med att få ordning på din ekonomi så ska du kontakta en budget- och skuldrådgivare. De hjälper dig kostnadsfritt och de har tystnadsplikt.

Om budget- och skuldrådgivning Öppnas i nytt fönster.


Du kan alltid kontakta SHIS personal i fastigheten där du bor. De kan ge tips, råd och vägleda dig hur du bäst gör för att hitta en egen lägenhet.

Stöd till dig som söker bostad Öppnas i nytt fönster.